Miért fontos a CSR?

Mágócsi Rudolf: Miért fontos? De most tényleg!

Miért fontos? (De most tényleg!)

magocsi.rudolf • 2012. július 01. 

A CSR-ról, vagyis a vállalatok társadalmi felelősségvállalásáról érdemes tényszerűen írni, mert a mai egymással alig törődő, érzékenységéből, egymás iránti törődéséből vesztett társadalommal elég nehéz bármilyen CSR vagy politikai kampányról elhitetni, hogy az tényleg a társadalom javára történik. Pedig a kérdés nagyon is aktuális: miért jó az egészséges és a nem egészséges ember számára egyaránt a közös munkaerőpiaci integráció? 

Megpróbálom ezért gazdasági és társadalmi szempontból megközelíteni a kérdést, a racionalitásra hatni röviden. Ez most nyilván nem egy szociológiai, mikro vagy makrogazdasági elemzés, csak egy elnagyolt, viszonylag átfogó, de nem részletezett, érvfelsorolás lesz.

A CSR-ról (Corporate social responsibility = társadalmi felelősségvállalás) azt hihetik az egyes vállalatok, vállalkozók, – és sajnos az érintettek is – hogy az valami valóságtól elrugaszkodott adakozást jelent, miközben ennek nagyon komoly gazdasági és társadalmi hasznai is vannak. Ezért is érdemes alkalmazni, mert végső soron minden érintettnek és szereplőnek kedvező, mindenkinek megtérül így vagy úgy. De azért szerencsére kis hazánkban is kezdenek megjelenni hasonló kezdeményezések, ezeket valamikor a közeljövőben egy másik bejegyzésben járom körül, és mutatom be az általam kiemelkedőnek gondolt példákat.

Ez az írás most elsősorban a CSR tevékenység egy lehetséges szeletéről, a megváltozott munkaképességű emberekkel való törődésről, társadalomba integrálásáról, alkalmazásáról szól. Minden esetben a munkavállalót szükséges szem előtt tartani, és arra törekedni, hogy megerősödött és visszanyert önérvényesítési képességgel, önbizalommal és társadalomban eltöltött hasznos szerep tudatával, stabilan alkalmazható szaktudással rendelkezzenek. Ezek segítségével nem mellesleg függetleníteni tudják magukat a rokkantsági nyugdíjaktól, önkormányzati segélyektől, családi, baráti támogatásoktól, s így hatékonyan be tudnak kapcsolódni a termelésbe és a fogyasztásba, ezzel is javítva a gazdasági mutatóinkat, a saját életszínvonalukat, ezáltal az egész társadalomét.

Gondoljunk bele, ha egy fogyatékos ember munkához jut, és tisztességesen megfizetik érte, nem szorul rá az állam által újraosztott pénzösszegekre, – melyek a tisztességes megélhetéshez csekélyek ugyan, gyakran a létminimumhoz sem elegendőek, az államnak viszont nagy terhet jelentenek – viszont így saját keresetével szabadon rendelkezik, amelyből:

– adót és járulékokat fizet, vagyis hozzájárul a közteherviseléshez (SZJA, TB, stb.),

– többet fogyaszt (1. ÁFA befizetés államkasszába, 2. Árbevétel a másik félnek (szolgáltató/kereskedő), aki ebből szintén adózik, fogyaszt, fejleszt, beruház stb.) vagy megtakarít, ami egy másik oldalon beruházást jelenthet

– az általa (és munkáltatója által) befizetett hozzájárulásokból kezelteti magát, fenntartja-javítja egészségi állapotát

Az állam azáltal, hogy kevebb kiadást eszközöl egy aktívan dolgozó megváltozott munkaképességű után, a fennmaradó összeget (és a dolgozó és munkáltatója által befizetett plusz összegeket, mint járulékok, adók, áfa, stb.), beruházásra, egyéb gazdaságélénkítő intézkedésekre is fordíthatja, vagy éppen más szükséges célokra. 

A munkáltatónak is abszolút megéri a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása, ugyanis:

– bizonyos vállalkozásméret fölött törvény szabja meg bizonyos számú megváltozott munkaképességű foglalkoztatását, ellenkező esetben adó jellegű szankciót helyeznek kilátásba, például ilyen a rehabilitációs hozzájárulás, ami közel 1 millió forint kötelezettséget jelent éves szinten egy megváltozott munkaképességű személy számára fenntartott munkahely hiánya után.

http://magocsirudolf.blog.hu/2012/07/01/miert_fontos_de_most_tenyleg?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_csr_201606

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s